HTML

Opteamus a blog

Kathryn és Greg! blogol a szoftverről, amit csinálnak. Neked.

Feedek

Santorinin kezdődött

2007.08.28. 13:43 Greg!

Ez a történet Santorinin kezdődött. Tudod, ez az a kis görög sziget, ahol az ablakokat és a bútorokat kékre festik. Minden görögországi prospektus ezekkel a képekkel reklámozza magát, de ez valójában csak ennek a szigetnek a sajátja. Máris elkanyarodtam... Szóval minden nyaralásra elviszek magammal egy könyvet, amiről azt gondolom, érdemes tiszta fejjel elolvasnom. Ezen a nyáron Bill Gates könyvét vittem magammal, az volt a címe, hogy "Üzlet @ gondolat sebességével". Világéletemben Oracle rendszerekkel dolgoztam, nagyon kíváncsi voltam, mit tud mondani Larry halálos ellenfele a másik oldalról. A könyv arról a triviális felismerésről szólt, hogy immáron a számítógépek és adatbázisaik összeköthetőek, és készíthetőek olyan rendszerek, amelyek egy válallat minden részéről elérhetőek. Hát ez nem volt már akkor sem valami forradalmi gondolat, pláne nem úgy, hogy Gates olyan példákat tett mellé, hogy náluk a Microsoftnál már az új dolgozók jelentkezését és az irodaszerek vételezését  is ilyen "forradalmi" módszerekkel oldják meg. "Drótozd be a vállalatod" - sulykolta a szerző, amivel viszont elgondolkoztatott...

Akárhogy is magától értetődő volt mindez, a könyv mégis olyan magával ragadó stílusban, a konkrétumokon nem leragadva, annyira víziószerűen adta elő mindezt, hogy morfondírozásra késztetett. Ok, legyen. Drótozzuk be a vállalatunkat. Legyen egy rendszerünk, ami nem csak ezeket a dedós funkciókat, de ezeknél jóval többet ellát. Legyen egy rendszerünk, ami MINDEN adatot képes tárolni, kezelni és visszakeresni, amit csak cégen belül kezelünk. Tegye mindezt BÁRHONNAN elérhetővé. És tegye mindezt úgy, hogy ne legyen gyűlöletesen bonyolult a használata. Mindenünk megvan ehhez. Vannak mindennél gyorsabb számítógépeink. Vannak Oracle adatbázisaink, amik szöveget, számot, lobot, bármit tudnak tárolni. Van internet, vannak böngészők, biztosított a szabványos elérés. Van temérdek programnyelvünk és programgenerátorunk. Mégis tehetlenül állunk egy olyan triviális feladat előtt, hogy az íróasztalunkon heverő cetlik tartalmát egy normális rendszerben tároljuk. Egyetlen rendszer sem tudja még csak meg sem közelíteni, ahogy a fejünkben mindezt megjegyezzük és előhívjuk. Vannak célrendszereink, amik a számokat és rublikákat kezelik, vannak dokumentumkezelőink, amik a dokumentumainkat, de ezek az egyszerű cetlik kifognak mindegyiken. Nincs egy rendszerünk, amivel a cetlikre leírt tudásunkat olyan könnyedén tudnánk kezelni, mint azt a fejünkben tesszük.

Ok. Tervezzünk egy rendszert, ami képes kezelni azokat az adatokat is, amelyeket még senki. Kezdjük mondjuk ezekkel az ominózus cetlikkel az asztalomon, amiket sosem tudtam sehová betáplálni, hiába is használtam akármilyen szoftvert. Hogy nézne ki az az adatmodell, ami egy strukturálatlan szöveget tárolni képes? Egyáltalán, miféle információ bújik meg egy cetli szövegében? Példát venni egyetlen rendszerről tudtam: a saját fejemről. Hogyan is gondolkodom a világról? A világ számomra fontos DOLGOKBÓL áll, amelyekről számtalan CETLI szól. Eszembe villant az öreg Dave Ensor tanítása is az ultimate adatmodellről, ami mindössze két entitásból állt: a VALAMI és a hozzá N:N kapcsolódó TULAJDONSÁG entitásokból. A fehérre meszelt szoba kék ablakán a medencére néztem, elővettem a kockás jegyzettömböt és elkezdtem felrajzolni az adatmodellt, ami leképezi akár az egész világot. Ezzel a mozdulattal kezdődött meg az Opteamus rendszer tervezése...

10 komment

Címkék: bill gates oracle santorini larry elison adatmodell dave ensor

A bejegyzés trackback címe:

https://opteamus.blog.hu/api/trackback/id/tr2151145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gál Kristóf · http://www.primodesign.hu/blog 2007.08.29. 10:20:33

Nekem volt szerencsém anno az első ügyfélként kipróbálni és használni a rendszert (akkori munkahelyemen), és ma már a saját cégem is ezt használja. A szoftver nagyon jó, úgyhogy gondolom nem lehet (sokkal) rosszabb ez a blog sem! :)

Külön öröm számomra, hogy egy újabb üzleti jellegű blog indul kis hazánkban!

HAJRÁ!

Salánki Péter 2007.08.29. 16:20:38

Nagyon jó ötlet!!! Folytasátok! Még, még, még..!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.08.30. 13:01:23

Hajrá, sok sikert a bloghoz meg a termékhez!

---

Burma is a warzone.

Greg! · http://opteamus.blog.hu 2007.09.01. 18:57:32

Igen, igen, nagyon szépen köszönjük! Igyekszünk szorgalmasan írni, heti két frissítésre számíthatsz.

Tari László · http://www.korplusz.hu 2007.09.11. 14:13:13

Hát, Greg.... az ötlet jó, hogy egy termékről, illetve szolgáltatásról blogolsz, de szerintem az egy érdektelen kezdés arról írni,hogy te amikor Santorínin.... Engem ez vagy kevéssé hat meg, vagy dühít. Ha akkor én itt izzadtam az irodában, akkor dühít, ha nem, akkor meg közömbös. Ebből a kezdésből viszont éppen azt nem tudtam meg, miért készítetted ezt a rendszert, mi az az előny, amit nekem, mint felhasználónak nyújt, melyek azok az előnyök amiket elérhetek a használatával, stb. Szóval hajrá, várom az érdemi infókat is!

wannabee 2007.09.13. 13:07:16

Greg,

találtam nektek még egy infotermék blogot: bazisnet.blogol.hu/

Aki meg irigykedik vagy dühöng az opteamus blog beírásain, annak, már bocsánat, de beszólok, azt ajánlom, hogy olvasgasson valami közéleti mádiát és dühöngjön a politikán, meg legyen irigy a győzikére vagy egyszerűen csak a blogolvasás helyett menjen el fát ültetni.

A hivatalos, érzelemmentes opteamus blogra meg ott van az opteamus support, szárazon, tényeket közölve, tessék megvenni, regisztrálni...

láma...

Greg! · http://opteamus.blog.hu 2007.09.13. 13:13:42

Tari Lacinak erre egy önálló postban fogok reagálni! írok majd benne az Orange County Choppersről is - bár első látásra ennek sincs több köze hozzánk, mint a görög szigeteknek :)))

El Lobo - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2007.11.07. 23:26:50

Kedves Greg!
Eddig szépen tudtam követni a blog eseményeit, s remélem, ez így is marad!
Mert képzeld, olykor valamelyik szakmámba (ez bármelyikben bármikor bekövetkezhet és be is szokott), szóval előfordul, hogy valaki hatalmas agynak akarja mutatni magát, magyar szót alig használ, azt is keveri, mint bánat a könnyeket, s mukkot nem értek az egészből, miközben mások meg hanyatt, hogy azt a teremburáját, mekkora elme, mert nem merik bevallani maguknak....stb.
Tehát kérlek, maradj ezen a szinten, hogy megértsem, s nekem felüdülés Santorini is a kék tetőkkel - így tovább, érdekel a dolog, ha így adod elő - jövök újra!
Sok sikert!

Joomla2007 · http://joomla2007.blog.extra.hu/ 2007.11.10. 02:03:07

Greg,

Ez az első postom és kommentem ITT!

A stílus: Wooow... ;)
Az ötletért: Gratula!
Várjuk a folytatást. ( a hírleveledben megadott két linkelt oldalt elolvasom még ma!)

Két további könyvet ajánlok a figyelmedbe:

Chris Aderson: Hosszúfarok a HVG gondozásában
Robert Spector: amazon.com

Szerintem tankönyvek!

Üdv: István

Greg! · http://opteamus.blog.hu 2007.11.12. 11:59:04

Jesz igen - igyekszünk, és úgy nézem heti egy post fejenként simán tud működni. Ennyi mondanivalóm akkor is lenne, ha nem Opteamus fejlesztéssel, hanem leánykereskedelemmel foglalkoznék, ami pedig réémesen monoton szakma. Köszi a figyelmet, köszi a kommentet!
süti beállítások módosítása