HTML

Opteamus a blog

Kathryn és Greg! blogol a szoftverről, amit csinálnak. Neked.

Feedek

Szemantikus web az irodában

2008.03.22. 11:14 Greg!

Többen figyelmeztettek már, hogy az Opteamus-szal mi is feltaláltuk a web 3.0-t, épp utoljára a webisztán egy cikke után tette ezt egy lelkes kommentező. Az ott kialakuló diskurzus már nekem is annyira magas volt, hogy késztetést éreztem a lényeget egyszerűen megragadni... A szemantikus web ideája (majdnem utópiát írtam), az volna, hogy strukturáljuk a web tartalmát, így tegyük jobban kereshetővé, és így tudjon minden alkalmazás kommunikálni a többivel. A gyakorlatban ezt úgy képzelem el, mint a Wikipedia és a Google összeolvadását. Az új rendszer nem csak tetszőleges kulcsszavakra fog keresni és találatokat adni, de a "Bánk Bán" keresés eredményeképpen első helyen az ismert opera adatlapját fogja megmutatni, és csak ezt követően mutatja meg a rá vonatkozó anyagokat. Az adatlap tartalmát bármilyen más operákkal foglalkozó hasonló alkalmazás könnyen tudja ide feladni és innen fogadni, illetve a keresés eredménye után számos operákra értelmezhető műveletet is könnyen elvégezhetünk a "Bánk Bán"-nal - akár ezen más alkalmazások segítségével. Csakhogy...

Ez a szisztéma összwebes világméretben első ránézésre is két legyőzhetetlen akadályba ütközik:

  • A felhasználók NÉV alapján azonosítják a dolgokat. A Bánk Bán vagy a World Trade Center nevek kellően egyediek, de hogyan fogják a szemantikus weben praktikusan azonosítani és keresni a temérdek Szabó Jánost vagy akár csak az Oracle nevet, ami egyszerre jelent egy céget, annak termékét, egy mitológiai alakot, és egy szereplőt a Mátrix filmtrilógiában? Nem tudom elképzelni, hogy lehet a HOMONIMÁK problémáját a világ összes adatára vonatkozóan, ugyanakkor praktikusan megoldani.
  • A szemantikus weben lévő tartalomnak SZABVÁNYOSAN strukturáltnak kellene lennie, hogy a hőn áhított mindenirányú adatcsere és kompatibilitás megvalósulhasson. Jól láthatóan viszont a világ egyáltalán nem a szabványokon alapuló tömegtermelés, hanem a kisszériás egyedi gyártmányok irányába halad.

Meggyőződésem, hogy ezekre a problémákra soha nem lesz jó megoldás, viszont mindkét probléma lényegét pusztán a méretben látom: a sok adatban és a sok üzleti szereplőben. Ha a méretet lecsökkentjük egyetlen közepes méretű közösség (tipikusan egy vállalat, vagy részleg) szintjére, akkor ezek a problémák azonnal megoldhatóvá válnak. Ezt gondoltuk, amikor csapatmunka és CRM rendszerünk, az Opteamus tervezését elkezdtük...

A név alapú azonosítás lehetséges - beleértve a homonimák és a szinonímák kezelését is - ha az ismert dolgok (névvel és adatlappal rendelkező fontos entitások) száma a százezres nagyságrendben marad, ami a magyar cégek majd mindegyikére igaz (kivételek a milliós ügyfélállományú közműcégeket). Egy közösségen, egy cégen belül kínkeservesen, de megoldható a szabványosítás is, akár azzal a nem túl elegáns huszárvágással, hogy egyetlen gyártó termékeit használjuk. Egy vállalati közösségen belül használt, böngészőn keresztül, platformfüggetlen, bárhonnan elérhető adatbázis alapú alkalmazás, amely hordozza a fenti  jegyeket (gondolok itt elsősorban a Google minőségű szabad keresésre és a Wikipédia minőségű maximális rendezettségre), és ami radikálisan túllép a megszokott desktop office alkalmazások sémáin - pontosan meg tudja valósítani, amit a szemantikus webtől világméretekben elvárunk. Sejthető, hogy nem a levegőbe beszélek - Opteamus nevű rendszerünket pontosan ilyenre terveztük, és lelkes szemtanúk szerint bőven és legfőképpen jól használhatóan kimerítjük vele a működő web 3.0 alkalmazás fogalmát. Ami pedig ennél is szebb, felhasználóink fizetnek a szoftért, és szívesen használnak minket.

Jó látni, hogy a web 2.0 és a web 3.0 elvei alapján igenis lehet működő, nem csak nonprofit közösségi, de akár üzleti célú alkalmazást is készíteni. Határozott cél volt, hogy ne egy laborkörülmények között működő "érdekes" szoftvert készítsünk valamilyen teória igazolására, hanem egy kiválóan és praktikusan használható, felhasználójának és gyártójának egyaránt forintban mérhető hasznot hozót. Amikor a féltucat dobozos CRM rendszert is megnéző hallgatóság azt mondja a bemutatóm után, hogy egyöntetűen és egyértelműen beleszerettek a szoftverünkbe - akkor azt kell higgyem, hogy sikerült.

4 komment

Címkék: web2.0 keresés web3.0 szemantikus web crm oracle felhasználói felület tervezési szempontok

A bejegyzés trackback címe:

https://opteamus.blog.hu/api/trackback/id/tr20392030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BobMaster 2008.03.24. 20:09:08

Szerintem a szemantikus web nem csak fejlesztő oldali, hanem sokkal inkább felhasználó-oldali kérdés. Meg kellene tanítani júzert arra, hogy mesélje el, mit is szeretne valójában, úgy beszéljen a keresővel, mintha tőle kérdeznék (amihez egy kulcszó még egy házasságban is kevés :)). A Bánk Bánnál maradva: írja be az alábbi egyértelmű stringek valamelyikét:

Mikor mutatták be először a Bánk Bánt?
Kinek mondjam el, ha Bánk bánt?

A kettőnek elvileg nem lehetne közös metszete.

Peter · http://peter.vojnisek.com 2008.03.28. 23:41:43

Számomra a post több helyen is sántít. Ha feltételezzük, mint ahogy feltételezted, hogy a szemantikus web = web 3.0, akkor gyakorlatilag nem egyet értünk szemantikus web alatt (nemcsak velem, hanem azokkal sem, akik ezzel nap mint nap dolgoznak, neadjisten' kutatnak).
A SW nem a webről szól, hanem annál sokkal többről. "The Semantic Web provides a common framework that allows data to be shared and reused across application, enterprise, and community boundaries. It is a collaborative effort led by W3C with participation from a large number of researchers and industrial partners. It is based on the Resource Description Framework (RDF). See also the separate FAQ for further information." (w3.org)

A SW-en az azonosítás URI-val történik, de ne keverjük össze az URI-t az URL-lel. www.w3.org/TR/uri-clarification/
Amiről beszélsz, az közelebb áll az URN-hez, mint azonosító, de ott is biztosított egy entitásnak az egyértelmű és egyedi azonosítása. A név alapú azonosítás egy hihetetlen félreértés. A felhasználók sem csak ez alapján azonosítanak, hanem összekapcsolják a típussal, vagy típusokkal (rdf:type).
Igen. A SW adatoknak (és nem csak webes tartalomról van itt szó!) valóban szabványosnak kell lennie. És miért ne tudna ez a világon elterjedni? Ha valamilyen adatot sok ember használni szeretne, akkor szabványosodik a struktúrája. Megoldották ezt a HTML esetében. Az első igazán elterjed SW adathalmaz az rss. De minden iparágnak már most megvan az az ontológiája, amit használni ajánlanak. (rdfs, owl, daml-oil, foaf)
Nagyon ajánlom a következő linket: www.w3.org/2001/sw/

Azt, hogy ha egyes vállalatok, személyek más-más ontológia alapján publikálják az adatokat nagyon egyszerűen meg lehet oldani, ugyanis a SW következtetésekre épül, azaz kijelentések közötti összefüggéseket tud feltárni. Ha definiálod, hogy a két ontológia között milyen kapcsolat van (pl. RDFS), akkor a reasoning engine, amit használsz, automatikusan úgy kezeli azt, mint ha sajátod lenne.
Ontológiát készíteni egyébként nem kispályás feladat (persze témakörtől függően). Ezt általában konzorciumok, vagy egyéb társult szervezetek a tagok beleegyezésével hozzák létre, ami innentől kimondatlanul is iparági "szabvány" lehet.

Bocsánat, hogy így letámadtalak, de felbőszített, hogy említed a sw-et és közben nem arról szól a cikk..

Amúgy pedig gratulálok a fejlesztésetekhez, ami biztosan nagyszerű.

Üdv,
P

Greg! · http://opteamus.blog.hu 2008.03.30. 18:00:37

Köszi Péter, hogy ennyi időt szántál rám, nyilván teljesen igazad van abban, hogy én nem pontosan és nem az általad ismert SW-ről írtam. Már a bevezetőben jeleztem viszont, hogy a témát közérthetőbb és (drákóian leegyszerűsített) módon kívánom megközelíteni.

Azt próbálom elmondani, hogy NÉV ALAPÚ AZONOSíTÁS bármilyen rendszerben amit emberek használnak - nagyon nehezen megoldható kérdés lesz, ha az a rendszer világméretű lesz.

Ha ez a probléma tényleg fel sem merül a SW rendszerekben, akkor mea culpa, szakmai hiba volt ezt a kulcsszót egyáltalán leírnom.

Ha viszont a név alapú azonosítás problémája ott is komolyan felmerül, akkor fenntartom, hogy mégiscsak volt értelme ennek a posztnak, még ha sw szempontból pongyola volt is.

bmd 2008.04.16. 10:08:06

Hi!
Már egy ideje olvasgatom a blogotokat, és ezt bejegyzést is olvastam. Gondoltam, csinálok ennek egy lap.hu gyüjtőoldalt. Ma megérkezett a válasz:

"Köszönjük az elküldött koncepciót!

Sajnos, az oldalt nem szándékozzuk jelenleg kiadni, mert maga a fogalom még nehezen válik el a web kettőtől."

No én ezen kicsit kiakadtam. Van ebben igazság? Gondoltam visszaírok, és megkérdezem mikor válik el?:D