HTML

Opteamus a blog

Kathryn és Greg! blogol a szoftverről, amit csinálnak. Neked.

Feedek

Mai szövegek régi adatbázisokban

2020.03.27. 13:54 Greg!

kindpng_1686680.pngAz adatbázis programozás egyszerű dolog, legalábbis amíg számokkal és nevekkel dolgozik az ember. Az adatbázisokat alapvetően Amerikában tervezték számok és rövid szövegek tárolására, hiszen az üzletnek alapvetően ezekre van szüksége. Legalábbis annak a klasszikus wall street-i üzletnek, ami a gazdaságot hajtotta 20 éve. Abban a pillanatban viszont, hogy Kelet-Európában mai szövegekkel dolgozol, totális rémálomban találod magad. Azonnal előbukkannak olyan problémák, amelyekkel az amerikai tervezők anno nem számoltak, és most is csak kínkeserves félmegoldásokkal próbálnak menteni a helyzeten...

Kezdjük ott, hogy mi itt, Kelet-Európában, magyar, cseh és hasonló egzotikus szövegekkel dolgozunk, amik kapásból nem tárolhatóak egy alapértelmezett amerikai Oracle adatbázisban. Sebaj, van megoldás, az UTF-8 karakterkészlet. Nagy kár, hogy ezzel rögtön óriási kavarodás jár, mert innentől kezdve egy szöveg hossza kétféle lehet, van egy valós hossza (hány betű), és egy technikai hossza (hány byte). További vicc, hogy van betű, ami 1 byte, van betű, ami 2 byte hosszat igényel. Praktikusan a TXT VARCHAR2(3) := 'HÁZ'; deklaráció kapásból hibát ad, mert a ház technikai hossza 4 és az nem fér el egy max 3 hosszúságú változóban.  Lehet a teljes kódot revidiálni, hogy éppen hol, melyik hosszúságra van szükségünk.

Ha már hosszúság, vegyünk egy átlagos internetes cikket, vagy egy átlagos emailt. Nem tűnik hosszúnak, de az Oracle adatbázisnak mégis az, merthogy egy szöveges varchar2 adatcellába (és változóba) csak 4kb (illetve 32kb) szöveg kerülhet. Sebaj, van megoldás, használjunk LOB adattípust. Nagy kár, hogy ezzel rögtön óriási kavarodás jár, mert innentől kezdve a megszokott szöveges függvények jó fele nem működik. További vicc, hogy sok esetben maga a függvény működni látszik ugyan, de futási időben hibát ad, ha túl hosszú szöveget kap.

És ha valakinek kétségei volnának, még mindig vitathatatlanul EZ a világ legjobb és legkorszerűbb adatbázisa, ami próbál lépést tartani az új kihívásokkal. Szóval tudjátok meg, az Opteamus szép képernyői mögött véres és verejtékes programozói munka van...

 

Szólj hozzá!

Felújítás

2020.02.02. 20:48 Greg!

felujitas.jpg

Bármit építünk, az leég, összedől, azután elsüllyed, ahogy azt a Gyalog Galopp várura is elpanaszolta. De komolyan. Felépíteni valamit izgalmas, felemelő, eksztatikus, a startup sikereket hangosan ünnepeljük és imádjuk az új holmikat. Kár, hogy ez múló állapot. Minden csoda három napig tart, tíz-húsz év elég is ahhoz, hogy rá se ismerjünk arra, ami valaha csodás, vadonatúj volt. A fém elkorrodál, a falak beáznak, a jég szétfeszíti a repedéseket, a nap kiszívja a színeket. Ugyanez sokszorosan igaz a szoftverekre. Hol vannak a tíz-húsz évvel ezelőtti technológiák, amikre és amikkel építkeztünk? Hol van a floppy, a cd, a kliens-szerver architektúra, a vga monitorok? Sehol. Ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy a divatos megoldások ideje is hamarosan lejár. Hogyan lehet mégis egy lakást, egy irodát, egy szoftvert hosszú éveken keresztül szinten tartani? Kérlelhetetlen karbantartással és folyamatos fejlesztéssel. Bármilyen fárasztó vagy fájdalmas, a régi dolgokat folyamatosan a legújabbakra kell cserélnünk. A kiégett halogén izzók helyére már vadonatúj apró ledek kerülnek, a desupportált programegységeket a legkorszerűbbekkel helyettesítjük. Mindez Opteamus rendszerünkkel eddig csodával határosan, de sikerült. Most az irodán a sor. Sose adjuk fel!

Szólj hozzá!

Zöld képernyők

2019.12.22. 14:38 Greg!

coolmgr.pngEgy tisztességes rendszer alatt igen komoly adatbázis infrastruktúra dübörög, olyan komplexitással, amit nemhogy felépíteni, de megérteni is évekbe telik. Esetünkben persze a megértés kevés, Opteamus rendszereinket folyamatosan üzemben kell tartanunk, és ez nem kis kihívás, még a szakembereknek sem.

Aktuálisan manager felületünk újult meg, ami most már akár mobiltelefonról is könnyen használható. Az operátor akár a McDonaldsban, akár a prágai expresszvonaton van, azonnal láthatja, ha bármi, bárhol problémás, és szerencsés esetben pár gombnyomással be is tud avatkozni. Új jelszót tud adni a kizárt felhasználóknak, le tudja állítani az ámokfutó folyamatokat, hogy csak néhány példát említsek. Még szebb, hogy a monitor igyekszik azonnal jelezni nem csak a megtörtént, de a potenciálisan közelgő baleseteket is, így proaktívan is be tudunk avatkozni, ha a helyzet megkívánja.

Szép, problémamentes zöld képernyőket, és Boldog Karácsonyt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony informatika crm felhasználói felület új feature crm rendszer

Ahoj Češi

2019.11.20. 21:24 Greg!

ahoj.PNGAngol, német, román és szerb barátaink után cseh üzletfeleink is saját nyelvükön használhatják Opteamus rendszerünket. Opteamust eleve többnyelvű alkalmazásnak készítettük, így könnyen tudunk beszélni tetszőleges új nemzeti nyelvet is. Egy ügyes fordítónak alig két nap munkájára van szükség ehhez...

Unatkozik? Vásároljon mosómedvét :)))

Po našich anglických, německých, rumunských a srbských přátel mohou naši čeští obchodní partneři používat náš systém Opteamus ve svém vlastním jazyce. Opteamus jsme učinili vícejazyčnou aplikací, takže můžeme snadno hovořit s jakýmkoli novým národním jazykem. Obratný překladatel potřebuje jen dva dny, aby to udělal ...

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala :)))

 

Szólj hozzá!

Címkék: crm új feature előnyök crm rendszer

Dark mode

2019.10.25. 10:30 Greg!

darktitle.PNG

Tudjátok, mi az emberiség idei legsikeresebb informatikai újítása? Úgy értem azé az emberiségé, aki sikeresen holdra szállt, piramisokat állított, megépítette a Hoover gátat és a nagy hadronütköztetőt? Megmondom: a mobiltelefonok dark mode-ja. Ez már tényleg az innováció csúcsa: sötét alapon világos betűk! Nos, jó hírem van mindazoknak, akik nálamnál jobban tudnak ezért lelkesedni: megújítottuk az Opteamus MILITARY SKIN-t, hogy mi is szépek legyünk sötét üzemmódban.

Csökkentettük a különböző színek számát, ikonokat cseréltünk, kijavítottuk a pixelhibákat, és alaposan revidiáltuk a fülek kinézetét. Fontos cél volt, hogy álló tablet méretben is próbáljuk a főoldali füleket egy sorban mutatni, és kerüljük a randa többsoros torlódást. Tábla módban így elhagytuk a standard "Értesítések" és "Mostanában" fülek szövegét, ezeket csak megszokott ikonjaikkal jelezzük, az egyedi fülekről pedig az ikonokat spóroltuk meg. Számításaink szerint így 2+4 fül erejéig tetszetős főoldalt tudunk produkálni.

darktable.PNG

Az oldalt nemcsak a fülek, de az alatta lévő kontroll blokk és az adatokat tartalmazó grid is szerencsétlenül szét tudja feszíteni. Itt sokat játszottunk a pixelekkel, hogy ezt elkerüljük, illetve tábla nézetben automatikusan 5 oszlopra csökkentettük az adat-gridet. Teljesen hiába jelenítenénk meg többet, ha az tönkreteszi a használhatóságot.

darkphone.PNG

Csiszoltunk a nagyon szűk, mobiltelefon nézeten is. Itt ugyan elkerülhetetlen a fülek többsoros kijelzése, de ezúttal sikerült megoldani, hogy a kiválasztott fül mindig a legalsó sorba kerüljön, és vizuálisan csatlakozzon az alatta levő kontroll blokkhoz. Így ha a példaképernyőn a feladatok fület választjuk, az a második sorból a harmadik, legalsó sorba ugrana, hogy csatlakozni tudjon a barna blokkhoz.

Ebben a nagyon szűk helyzetben már kénytelenek voltunk elhagyni néhány apróságot (mint pl a rendezettség kiválasztót és egyéb funkció-ikonokat), de elég fekvőbe fordítani a telefont és ezek máris újra előjönnek.

Mindenkinek jó szórakozást kívánunk!

 

Szólj hozzá!

Telepesek és termékfejlesztők

2019.10.15. 13:41 Greg!

suits.jpgEgy F.L.Wallace sci-fi novella szokott eszembe jutni mostanában, még a Galaktikában olvastam kölyökkoromban. A történet szerint a békésnek ígérkező bolygó telepesei folyamatos harcban vannak a helyi élővilággal. Csakhogy hiába irtják ki a patkányszerű kártevőket, azok rövid idő leforgása alatt nyúlszerű ragadozókká mutálódnak. A nyulakat is sikerül kiirtani, amire a bolygó tigris jellegű vadállatokkal válaszol. Hiába emelik a telepesek egyre magasabb szintre a védelmet, a bolygó újra és újra egyre magasabb szintű fenyegetéssel válaszol nekik.

Opteamus rendszerünk hasznos funkciói pontosan úgy fejlődnek, mint a telepesek bázisa. Méltán meg is vagyunk elégedve a végeredménnyel, csodaszép rendszert építettünk, de mégsincs nyugtunk. Úgy tűnik, esetünkben is teljesen mindegy, hogy milyen készültségi szinten vagyunk, ügyfeleink és érdeklődőink folyamatosan új igényekkel bombáznak minket. Annyi csak a változás, hogy amíg régebben jobbára egy-egy új mezőt kértek tőlünk, addig mostanában inkább Google térkép integrációt, adatkapcsolatot intelligens mérőórákkal, komplett könyvelést és számlázást, valamint Halálcsillag osztályú taktikai célpontelemző funkciókat.

A telepesek egy idő után belenyugodtak a status quoba, és abbahagyták a versenyt. Mi még folytatjuk :)

Szólj hozzá!

Címkék: informatika crm új feature crm rendszer