HTML

Opteamus a blog

Kathryn és Greg! blogol a szoftverről, amit csinálnak. Neked.

Feedek

Újranyitás!

2020.05.29. 12:25 Greg!

img_1713_2.jpgAhogy a boltok és kávézók, úgy mi is újranyitottunk, és mi is kihasználtuk a karantént egy alapos felújításra! A parkettán kívül gyakorlatilag mindent újragondoltunk és újra cseréltünk a tárgyalónkban. Megtartottuk persze az alap koncepciót - legyen minden elegáns, és sallangmentes. A szem fókuszáljon a kivetítő képernyőjére, ne vonja el a figyelmet semmilyen színes látványelem, ugyanakkor mégse egy üres szobában üljünk. Legyen minden tiszta, de mégse kórházban érezze magát a látogató.

Én nagyon elégedett vagyok a megoldással, remélem az új érdeklőink is azok lesznek!

Szólj hozzá!

Címkék: divat opteamus crm rendszer

Divat a lapos

2020.05.11. 10:21 Greg!

20161119ikarus-280-malev-retro18.jpgEgyszerűek vagyunk, úgy tűnik könnyebben megbirkózunk a lapos dolgokkal, mint azokkal, amelyeknek több kiterjedése van. Mostanában új erőre kapott például a lapos föld elmélete, és ami minket különösen érint, az alkalmazások képernyőin ellaposodó vezérlő elemek.

Opteamus rendszerünkben a kis ikonokat ennek megfelelően már évekkel ezelőtt laposra cseréltük, ahogy azt a Trendvadászat cikkben meg is írtuk. Most a nagy gombok kerültek sorra. Ezeket anno kifejezetten az ipari nyomógombokról mintáztuk, hogy jól láthatóan "kiemelkedjenek" a síkból, így keltsék a megnyomhatóság érzetét. Az új trend szerint inkább a feliratoknak és az elhelyezkedésüknek kell utalnia a funkcióra, így ebbe az irányba haladtunk mi is. 

Az első ábrán jól látszódnak a jobb oldali lapos (szürke) ikonok, ugyanakkor a jobbra és balra mutató nagy kék gombok még a régi iskolát követik:

regiprevnext.PNG

 

Az újratervezés eredményeképpen a 3d rajzolt gombok teljesen kilapultak, szép nagy négyzetekben szép nagy feliratok vették át a helyüket. Az egér rámozgatásával a teljes négyzet sötétebb kékre vált, és láthatóvá teszi, hogy sokkal nagyobb terület kattintható, mint maga a nyíl és felirat. Sőt, a nyilak sem rajzok többé, hanem emojik, így még egyszerűbb, még gyorsabb ez a megoldás, mint az előzővolt. Jó munkát kívánunk hozzá!

ujprevnext.PNG

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: crm webdesign felhasználói felület tervezési szempontok implementáció crm rendszer

Iparági divatok

2020.05.04. 19:14 Greg!

menu.PNGEgyéni megoldásoknak addig van csak értelme, amíg izgalmasabbat, jobbat tudunk csinálni, mint a többiek. Húsz éve például az elsők között voltunk, akik a gyorskereső funkciót olyan fontosnak tartottuk, hogy a képernyő tetejére tettük. Mostanra gyakorlatilag minden alkalmazás ezt teszi. Ahogy telik-múlik az idő, ehhez hasonlóan a felhasználói felület szinte minden elemére kialakul valamifajta iparági közmegegyezés. Ezt követően az egyénieskedés már kifejezetten káros, hiszen nem taktikus a saját felhasználóinkat kizökkenteni a megszokásból (lásd: "Ne törd a fejem"). Olyannyira így van ez, hogy még a legnagyobbaknak sem ciki a versenytársakkal gyakorlatilag megegyező UX megoldásokat alkalmazniuk, amint azok látványosan beváltak és elterjedtek. 

Nálunk is eljött az idő, hogy megújítsuk képernyőink tetejét, és a mostani szokásoknak megfelelően beemeljük a jobb felső sarokba a "beállítások" és az "értesítések" funkciókat, ez utóbbin kis piros körben jelezve az olvasatlan értesítések számát.

footer.PNG

A kedvencek is fix helyet kaptak, ahogy az böngészőkön megszokott, egy opcionális második sorban. (Ráadásul, összeolvadtak a megszüntetett aktuálisokkal, tovább egyszerűsítve az életet.) Mindez persze tetszőleges szélességben működik, szóval mobilon vagy widescreen monitoron egyaránt csinos. Mostantól mindegy, hogy Facebook, Outlook, Youtube vagy Opteamus felhasználó vagy, a képernyőd jobb felső sarka ismerős lesz :)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Mai szövegek régi adatbázisokban

2020.03.27. 13:54 Greg!

kindpng_1686680.pngAz adatbázis programozás egyszerű dolog, legalábbis amíg számokkal és nevekkel dolgozik az ember. Az adatbázisokat alapvetően Amerikában tervezték számok és rövid szövegek tárolására, hiszen az üzletnek alapvetően ezekre van szüksége. Legalábbis annak a klasszikus wall street-i üzletnek, ami a gazdaságot hajtotta 20 éve. Abban a pillanatban viszont, hogy Kelet-Európában mai szövegekkel dolgozol, totális rémálomban találod magad. Azonnal előbukkannak olyan problémák, amelyekkel az amerikai tervezők anno nem számoltak, és most is csak kínkeserves félmegoldásokkal próbálnak menteni a helyzeten...

Kezdjük ott, hogy mi itt, Kelet-Európában, magyar, cseh és hasonló egzotikus szövegekkel dolgozunk, amik kapásból nem tárolhatóak egy alapértelmezett amerikai Oracle adatbázisban. Sebaj, van megoldás, az UTF-8 karakterkészlet. Nagy kár, hogy ezzel rögtön óriási kavarodás jár, mert innentől kezdve egy szöveg hossza kétféle lehet, van egy valós hossza (hány betű), és egy technikai hossza (hány byte). További vicc, hogy van betű, ami 1 byte, van betű, ami 2 byte hosszat igényel. Praktikusan a TXT VARCHAR2(3) := 'HÁZ'; deklaráció kapásból hibát ad, mert a ház technikai hossza 4 és az nem fér el egy max 3 hosszúságú változóban.  Lehet a teljes kódot revidiálni, hogy éppen hol, melyik hosszúságra van szükségünk.

Ha már hosszúság, vegyünk egy átlagos internetes cikket, vagy egy átlagos emailt. Nem tűnik hosszúnak, de az Oracle adatbázisnak mégis az, merthogy egy szöveges varchar2 adatcellába (és változóba) csak 4kb (illetve 32kb) szöveg kerülhet. Sebaj, van megoldás, használjunk LOB adattípust. Nagy kár, hogy ezzel rögtön óriási kavarodás jár, mert innentől kezdve a megszokott szöveges függvények jó fele nem működik. További vicc, hogy sok esetben maga a függvény működni látszik ugyan, de futási időben hibát ad, ha túl hosszú szöveget kap.

És ha valakinek kétségei volnának, még mindig vitathatatlanul EZ a világ legjobb és legkorszerűbb adatbázisa, ami próbál lépést tartani az új kihívásokkal. Szóval tudjátok meg, az Opteamus szép képernyői mögött véres és verejtékes programozói munka van...

 

Szólj hozzá!

Felújítás

2020.02.02. 20:48 Greg!

felujitas.jpg

Bármit építünk, az leég, összedől, azután elsüllyed, ahogy azt a Gyalog Galopp várura is elpanaszolta. De komolyan. Felépíteni valamit izgalmas, felemelő, eksztatikus, a startup sikereket hangosan ünnepeljük és imádjuk az új holmikat. Kár, hogy ez múló állapot. Minden csoda három napig tart, tíz-húsz év elég is ahhoz, hogy rá se ismerjünk arra, ami valaha csodás, vadonatúj volt. A fém elkorrodál, a falak beáznak, a jég szétfeszíti a repedéseket, a nap kiszívja a színeket. Ugyanez sokszorosan igaz a szoftverekre. Hol vannak a tíz-húsz évvel ezelőtti technológiák, amikre és amikkel építkeztünk? Hol van a floppy, a cd, a kliens-szerver architektúra, a vga monitorok? Sehol. Ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy a divatos megoldások ideje is hamarosan lejár. Hogyan lehet mégis egy lakást, egy irodát, egy szoftvert hosszú éveken keresztül szinten tartani? Kérlelhetetlen karbantartással és folyamatos fejlesztéssel. Bármilyen fárasztó vagy fájdalmas, a régi dolgokat folyamatosan a legújabbakra kell cserélnünk. A kiégett halogén izzók helyére már vadonatúj apró ledek kerülnek, a desupportált programegységeket a legkorszerűbbekkel helyettesítjük. Mindez Opteamus rendszerünkkel eddig csodával határosan, de sikerült. Most az irodán a sor. Sose adjuk fel!

Szólj hozzá!

Zöld képernyők

2019.12.22. 14:38 Greg!

coolmgr.pngEgy tisztességes rendszer alatt igen komoly adatbázis infrastruktúra dübörög, olyan komplexitással, amit nemhogy felépíteni, de megérteni is évekbe telik. Esetünkben persze a megértés kevés, Opteamus rendszereinket folyamatosan üzemben kell tartanunk, és ez nem kis kihívás, még a szakembereknek sem.

Aktuálisan manager felületünk újult meg, ami most már akár mobiltelefonról is könnyen használható. Az operátor akár a McDonaldsban, akár a prágai expresszvonaton van, azonnal láthatja, ha bármi, bárhol problémás, és szerencsés esetben pár gombnyomással be is tud avatkozni. Új jelszót tud adni a kizárt felhasználóknak, le tudja állítani az ámokfutó folyamatokat, hogy csak néhány példát említsek. Még szebb, hogy a monitor igyekszik azonnal jelezni nem csak a megtörtént, de a potenciálisan közelgő baleseteket is, így proaktívan is be tudunk avatkozni, ha a helyzet megkívánja.

Szép, problémamentes zöld képernyőket, és Boldog Karácsonyt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony informatika crm felhasználói felület új feature crm rendszer

süti beállítások módosítása